You Are Here: Home - Баненска буна , Банско , Баня , Вестник , Разлог - Баненска буна вестник на с.Баня, Разлог и Банско

Вестник 'Баненска буна - 2011' - 22 Септември, 2011 г

И село Баня вече със свой собствен вестник

За радост на своите жители, село Баня се сдоби със собствен вестник. Днес 22 Септември първото издание на вестник 'Баненска буна - 2011' се появи на бял свят. Събитието се коментираше от няколко седмици, но по предварителна идея на авторите, първият брой трябваше да се публикува точно на символичната дата 22 Септември. Selo-Banya.com

Вестник баненска буна 2012 с.Баня

Какво се е случило на 22 Септември 1908 г

На 22-ри Септември 1908 г. старопрестолният Търновград е огласен от тържествения звън на камбани и топовни салюти. В историческият храм "Св. Четиридесет мъченици", построен от цар Иван-Асен II в чест на чест на блестящата българска победа в битката при Клокотница, е обявена Прокламацията на българската независимост. С този акт страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена от Берлинския договор (1878 г.) и всякакви ограничения на международния статут на българската държава. В крайна сметка Европа е принудена да признае пълноправното членство на нашата страна в голямото семейство на тогавашните европейски държави.

Кой издаде първият вестник на село Баня
"Вестник 'Баненска буна - 2011' е финансиран, създаден и се отпечатва по идея на Инициативен комитет 'Бъдеще за Баня' и Гражданско сдружение 'Баненска буна - 2011' и двете от село Баня, и двете създадени през настоящата 2011 година. Вестникът е безпристрастен и не е обвързан с нито една политическа формация или партия, вестникът няма за цел да бъде "предизборен пиадестал" или да агитира обществото в политически убеждения и личностни качества на определени политици", това заяви пред Selo-Banya.com един от редакторите на новото печатно издание. 

Как ще се разпространява новия вестник
Както много подобни издания в Разлог и Банско, така и вестник 'Баненска буна - 2011' ще се издава няколко пъти за всеки месец, като разпространението му ще е напълно безплатно за своите читатели. Първото издание е с номинал от 2000 бр., като редакторския екип има готовност веднага да отпечата още толкова при проявен по-голям интерес от желаещи да се сдобият със символичното първо печатно издание на село Баня, което не случайно носи името Баненска буна. Всеки желаещ да се запознае с вестника може да го получи абсолютно безплатно от търговските обекти в селото.




backward arrow icon png начало Forward arrow icon png

0 коментара

Leave a Reply